Příběh Oliví
Projekt Oliví vznikl před mnoha lety jako nápad, jak utéct od každodenního stereotypu a stresu. Stojím za ním já, Kristýna Olivová, a jednoho dne jsem si řekla, že je čas splnit si to, o čem jsem dlouho snila.
Jak to všechno začalo?
Pracovala jsem mnoho let v oblasti marketingu. Práce byla hodně vyčerpávající a stresující, tak jsem si po práci chodila vyčistit hlavu do luk a lesů na sběry, nebo k rodičům na zahradu, kde jsem pěstovala celou řadu bylinek. Z nich jsem pak začala vyrábět sirupy, bylinková másla a pesta. Téměř každý, kdo produkty ochutnal, chtěl další a ptal se, proč se tím neživím. Proč? Protože jsem musela pracovat a nebyl čas na rozjíždění takového projektu. Dál jsem ale snila o tom, jak jednoho dne Oliví rozjedu a budu si svým pánem, budu trávit čas venku, tvořit bylinkovou a ovocnou zahradu jako zdroj surovin a dělat radost lidem, kteří si ode mě sirupy koupí.
Po několika letech se mi narodila holčička a i přesto, že na mateřské není žádný volný čas, jsem si řekla... Kdy jindy než teď?
Začala jsem tedy vymýšlet plán, jak to celé zoficiálnit, protože vaření v garsonce s miminkem v nosítku už se nedalo zvládat :D a bez ''papíru'' jsem měla svázané ruce. Po mnoha večerech hledání prostorů, informací, co všechno je potřeba, myšlenek, že to nezvládnu, jsem to celé dotáhla do zdárného konce. Díky naší paní domácí jsem získala povolení k využívání profi kuchyně a konečně byla blíž tomu mému snu. Jediný menší háček byl v tom, že do té kuchyně jsem mohla chodit vařit pouze po večerech a o víkendech… Tak jsem vařila po nocích. Postupně jsem si však našla systém, ty noční směny se zkracovaly a sirupy přibývaly. Začala jsem otevírat nové spolupráce, rozšiřovala se mi síť zákazníků, tvořila jsem značku, etikety, vizuál, vlastně celou tvář Oliví… Konečně se zhmotňoval ten koncept, který jsem si tenkrát psala do bloku, ještě v agentuře, ve které jsem pracovala… A najednou to byla realita.
Už je to pár let, co Oliví oficiálně funguje. Mám stálou klientelu samých skvělých lidí, která se stále rozrůstá. Pravidelně jezdím na farmářské trhy a účastním se menších i větších akcí jako jsou slavnosti, dny dětí, letní kina nebo food festivaly. Posunula jsem totiž Oliví od prostého prodeje sirupů ke stánku s limonádami a drinky v letní sezóně a v zimních měsících zahřejeme návštěvníky akcí horkými nápoji. Mezi ty nejoblíbenější patří Horká švestka nebo Švestkový grog. Nejeden zákazník se po ochutnání těchto nápojů vrací pro lahev Švestkového sirupu se skořicí, ze kterého nápoj připravujeme.
Většinu bylinek a některé ovoce pěstuji sama, další, co příroda nabízí, sbírám v okolí malebného městyse Škvorec ve Středočeském kraji. Navazuji kontakty a přátelství s místními farmáři, od kterých získávám další suroviny nebo mě spousta lidí podporuje tím, že mi suroviny k výrobě daruje. Spousta lidí bylinky nebo ovoce vyhazovala, ale už si docela zvykli, že než mátu nebo levanduli ostříhají, kontaktují mne, jestli je nechci zpracovat. Neumím říkat ne, takže vždy beru s radostí :).
Například sirup Pečené jablko je vyroben z vlastního moštu, Jahodový a Malinový sirup je zase z Břežanských sadů, zásoba levandule na zimní sezonu je z Experimentální zahrady pod Blaníkem a Levandulové zahrady Annete, švestky pochází jedině od přímých pěstitelů z ČR a když vyčerpám svou zásobu máty nebo dalších bylinek, domluvím se s farmáři z trhu.
Myšlenka Oliví je, aby většina sirupů pocházela z lokálních, kvalitních surovin, a hlavně aby suroviny pocházely od dodavatelů, kteří mají stejnou vizi jako já: dělat to srdcem a poctivě.
Nepoužívám žádné chemické přísady, aromata nebo jiná éčka. Vše je 100% přírodní a ručně vyráběné. V pestré nabídce mám několik stálých druhů, ale neustále vznikají nové receptury, které si žádají sami zákazníci. Zkouším různé kombinace bylin, ovoce, zeleniny a dalších plodů. Vznikají i limitované edice, jsou to „jednorázové“ várky sirupů – většinou z bylinek nebo ovoce, které aktuálně rostou.
Protože jsou sirupy plněné do skleněných lahví, mnoho stálých zákazníků je vrací. Já je znovu vydrhnu, vysterilizuji, naplním dalším sirupem a můžou jít zase do světa :)
Oliví je mladá začínající firma, která má velkou touhu si plnit sen… Žít bylinky, rostliny, přírodu, a hlavně dělat to, co mě baví :)